Evés az energiáért

Print
Evés az energiáért

Nehéz reggel kikelni az ágyból, nem tud működni a reggeli kávé nélkül, a délutáni lassulás arra készteti, hogy cukros nassolnivalók és italok után nyúljon, hogy túlélje a napot… ismerősen hangzik? Manapság elfoglaltabbak vagyunk, mint valaha - zsonglőrködés a munkahely, háztartás, kapcsolatok, család, barátok, közösségi kapcsolatok között... nem csoda, hogy kimerültnek érezzük magunkat. A jó éjszakai alvás nem az egyetlen faktor, mely segít, hogy frissen ébredjünk. Amit megeszünk, szintén hozzájárul ahhoz, hogy felturbózzuk testünket. A helyes ételek választása nagy hatással van energiaszintünkre a nap során. Ha lecseréli azon ételeket, melyek természetes energiát adnak szervezetének, olyan egészségtelen dolgokra, mint a csokoládé, cukros italok, koffein, akkor az könnyedén az energiaszint hullámzásához fog vezetni.

10 energiszint növelő étel

  1. Zab - A zab kalcium, kálium, magnézium, valamint energia felszabadító B-vitamin tartalma magas. A magnézium kulcsszerepet játszik az általunk elfogyasztott étel energiává alakításában. A magnézium hiánya étkezéséből energiahiányhoz vezethet. A zab glikémiás indexe alacsony, így segíti a folyamatos energia felszabadítást. Egészséges reggelihez, vagy rágcsálnivalónak próbálja ki a műzliket, zabkását, zabsütit.
  2. Mogyorófélék - telis-tele vannak fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint jó zsírokkal. Kiváló rágcsálnivalók, ha éppen energiahiányban szenved. Mandula: energia felszabadító ásványokat, magnéziumot és kálciumot tartalmaz. A dió káliumban, cinkben, vasban gazdag, míg a a földimogyoró kiváló B6-vitamin forrás, mely segíti, hogy a szervezet felhasználja és tárolja a fehérjéből és szénhidrátokból származó energiákat. Bármelyiket is választja, ügyeljen rá, hogy ne fogyasszon túl sokat, mivel a mogyoróféléknek magas a zsír- és kalóriatartalmuk - egy kis maréknyi, vagy két evőkanálnyi az ideális mennyiség.
  3. Gyümölcsök - a C-vitaminban, antioxidánsokban és rostban gazdag gyümölcs tökéletes energiafelszabadító snack. A C-vitamin elengedhetetlen a karnitintermelésben, mely egy olyan molekula, ami segíti a zsírt égetni. A c-vitamin hiányától nem csak letargikusnak érezheti magát, de arra is készteti a testet, hogy tárolni kezdje azokat a zsírokat, melyeket nem égettek el izmai. A narancs és egyéb citrusfélék rengeteg C-vitamint tartalmaznak, de a banán is nagyszerű választás, mivel gazdag szénhidrátforrás, ami a test fő energiaforrása, tele van káliummal, mely fontos a test növekedéséhez. Nincs olyan, hogy rossz fajta gyümölcs, így fogyasszon sokfélét, hogy étrendje változatos legyen, és szervezete megkapja a maximális tápanyagmennyiséget.
  4. Zöldségek - Anyukánk mindig azt mondta "edd meg a zöldséget, mert jót tesz" és igaza volt. Brokkoli, spenót - vasban gazdag, ami egy fontos ásványi anyag az energiához; a spárga és kelbimbó magas energiatartalmú ételek és telis-tele vannak a test számára kulcsfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az édesburgonya szintén jó választás, mivel gadzag szánhidrátban, és jó A- és C-vitamin forrás, melyek nélkülözhetetlenek az energiához.
  5. Teljes kiőrlésű gabonák - a fehér rizs, kenyér és tészta lecserélése teljes kiőrlésű változatukra segít stabilizálni a vércukor szintet. A finomított szénhidrátok nagyon kevés rostot tartalmaznak és erősen feldolgozottak, míg a finomítatlan szénhidrátok rostban gazdagok, mely lelassítja a cukor felszabadítását, így nem okoznak hirtelen hullámvölgyeket a vércukor- és energiaszintekben. A rost megdagad a gyomorban, így tovább érezheti magát telítettnek. A barna rizs és teljes kiőrlésű kenyér jó pantoténsav forrás (vagy más néven B5-vitamin) mely segít a szervezetnek kivonni az energiát adó tápanyagokat az ételből.
  6. Hal – A hal kiváló fehérje-, valamint vitamin és ásványi anyag forrás. A lazacból, makrélából, pisztrángból, heringből, friss tonhalból és szardiniából származó halolaj B6- és B12-vitamin, valamint niacin (B3-vitamin) tartalma magas, melyek fontosak az étel energiává alakításához. A halolaj magnéziumban is gazdag, mely egy másik kulcsfontosságú ásványi anyag az energia-termelés szempontjából. A halolaj
    emellett omega-3 egészséges zsírsavakat is tartalmaz, melyek jó hatással vannak szívünk egészségére.
  7. Sovány vörös húsok – a vörös húsokról gyakran rosszakat mondanak, de ha sovány vörös húsokat eszünk, akkor segít, hogy növelhessük testünk fehérje- és vasszintjét, melyek elengedhetetlenek az energiához. Az alacsony vasszint vérszegénységhez vezethet, melynek főbb tünetei a fáradékonyság, letargia és az általános eregiahiány. A hús szintén fő forrása a B12-vitaminnak, mely alapvető fontosságú az elfogyasztott ételekben rejlő energia felszabadításához.
  8. Hüvelyesek – lassabb energiafelszabadítást eredményeznek, tele vannak rosttal, mely lelassítja az emésztést, ezáltal biztosítva a kiegyensúlyozottabb energia-ellátást. A babok és a lencse tele vannak vassal is, amely az energiszint fenntartása szempontjából fontos ásványi anyag. A bab és lencse igazán változatos módokon elkészíthető, fogyaszthatjuk őket salátában, leves vagy curry részeként, ráadásul kellemes teltségérzetet eredményeznek.
  9. Tojás – azon kevés ételek egyike, amely teljes fehérjeforrást biztosít, hiszen tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, azaz a szervezetünk számára szükséges fehérje építőköveit. Ezek az aminosavak alapvető fontosságúak az izomzat kiépítéséhez és a szövetkárosodások helyreállításához. A tojás, mint gazdag fehérjeforrás nagyszerű megoldás az energiaszint emeléséhez, és a lassabb energia-felszabadításnak köszönhetően tovább érezzük magunkat teltnek tőle.
  10. Fokhagyma – ha túl sok fokhagymát eszünk, az nem tesz jót a népszerűségünknek, de évszázadok óta tudjuk, hogy jót tesz az egészségünknek. Ez a hatékony gyógynövény segíthet csökkenteni a fáradtságot és növelni az energiaszintet. Szintén hatással van a szív egészségére és a vércukorszint szabályozására. Ráadásul fantasztikus ízt ad ételeinknek!


hu-HU | 2018.02.19. 2:13:13 | NAMP2HLASPX04