This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here»

Módosítottuk Adatvédelmi szabályzatunkat. Az elolvasásához kattintson ide.

Vacsora parti egészségesen

Print
Dinner party the healthy way

Egészséges vacsora parti menü:

– Nyers zöldségek, fokhagymás fehér bab humusszal
– Kevert zöld saláta friss zöldfűszerekkel, édesköménnyel, naranccsal és citrusos vinaigrette-el
– Párolt csirke és zöldségek
– Friss bogyós gyümölcsök balzsamecetes mázzal és juharszirupos-mandulás joghurttal

Ötletek az egészséges vacsora partikhoz

A felszolgált étel természetesen az egészséges vacsora parti fénypontja. Íme néhány ötlet,

Egészséges vacsora parti menü 6 fő részére

Előétel: Nyers zöldségek fokhagymás fehér bab hummusszal

Ez a hummusz cannellini babból készül, amelynek az íze enyhe és nagyon lágy, így szuper bársonyos állagot biztosít. Szeretem sok citrommal és fokhagymával feldobni az ízeket.

  • 2 doboz (425 g) cannellini vagy kis fehér szemű bab
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 4 gerezd fokhagyma, egy késhegyni fokhagyma összezúzva
  • egy kis citromlé
  • ½ csésze (12g) friss bazsalikom levél
  • ¾ teáskanál só, vagy ízlés szerint
  • frissen őrölt bors
  • Friss zöldségek a mártogatáshoz: Szeletelt uborka, sárgarépa, kaliforniai paprikák, cseresznye paradicsomok, zellerszárak enyhén párolt spárga szálak, brokkoli rózsák

Csepegtessük le a bab levét öblítsük le hideg vízzel és szárítsuk meg alaposan! Tegyük egy konyhai robotgép aprítójába, vagy turmixgépbe a fehér babot, az olívia olajat, a fokhagymát, a citromlevet, a bazsalikomot, a sót és a borsot, majd turmixoljuk, amíg sima állagúvá válik! A mártogatáshoz kínáljunk zöldségeket.

Megjegyzések: Hogy igazán vonzó legyen a  tálalás, szeretem a hummuszt egy kisebb, kivájt belű lilakáposztában tálalni (vagy használhatsz kaliforniai paprikát is). Helyezd a káposzta- tálat a tálaló tálca közepére, és rendezd köré a mártogató zöldségeket!

Kevert zöld saláta friss zöld fűszerekkel, édesköménnyel, naranccsal és citrusos vinaigrette-el

A hétköznapi saláták általában csak néhány zöld saláta keverékéből és egy öntetből állnak, de néhány szokatlan hozzávalóval - friss kapor, hámozott édeskömény és narancs szeletekkel- kiegészítve ez a saláta méltó a vacsora partihoz is.

A saláta öntethez:

  • 1/3 csésze (80ml) extra-szűz olíva olaj
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál cukor, méz, vagy agavé szirup
  • 1 teáskanál magos mustár
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

A salátához:

  • 12 csésze  (350 g) bébi fejes saláta és más zöldek vegyesen (próbálj minél vegyesebb szín-, és állagösszetételű keveréket választani-fejes saláta, kel, spenót, és radicchio). Mossuk meg, öblítsük le és hűtsük be órákkal korábban, hogy a levelek amennyire csak lehet roppanósak legyenek.
  • 2 édeskömény gumó, a tetejük eltávolítva, és hajszálvékonyra szeletelve
  • 2 friss narancs meghámozva, félbe vágva és vékonyan szeletelve
  • 1 evőkanál friss kapor levél

Tegyük a dresszing összes hozzávalóját egy kellően nagy salátás tál aljába és keverjük jól össze őket egy kanállal, vagy habverővel. Adjuk hozzá a salátákat, a megpucolt édesköményt, a narancs szeleteket és a kaprot! Rázzuk össze alaposan és tálaljuk azonnal!

Párolt csirke és zöldségek

A csirke "fehérboros szósszal" nagyon különlegesnek hangzik - de könnyű elkészíteni. Ehhez az ételhez inkább fehér bort szeretek használni, de használhatsz vöröset is, ha azt szereted. Szeretem sok zöldséggel készíteni, hogy egy igazi egytálétel jellegű fogás legyen belőle. Ez az étel igazán mutatós, széles, sekély tálakban tálalva.

  • 6 fél, csontos csirkemell, bőr nékül
  • ½ csésze liszt
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál fekete bors
  • ½ teáskanál piros paprika
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 12 sárgarépa meghámozva, hosszába félbevágva és 5 cm hosszú darabokra szelve
  • 1 vöröshagyma, héjától megtisztítva, félbe vágva és vékonyan szeletelve
  • 4 zellerszár, 5 cm hosszú darabokra vágva
  • 2 póréhagymának csak a fehér része, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 12 nagy fehér, vagy barna gomba negyedekre vágva
  • 1 salotta hagyma, héjától megtisztítva és nagyobb darabokra vágva
  • 2 csésze (500 ml) csirke alaplé
  • 1 evőkanál friss, aprított tárkony levél
  • ¼ csésze (15 g) aprított petrezselyem

Egy papírtörlővel itassuk le a nedvességet a csirkemellről! Vágjuk félbe a csirkemelleket. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a borsot és a paprikát. Egy nagy, nehéz tűzálló tálban közepes lángon hevítsük fel az olíva olajat. Forgassuk bele a csirkemellek mindkét oldalát a lisztkeverékbe, majd kis adagokban pirítsuk barnára mindkét oldalukat (ha zsúfolva helyezed be a hús darabokat az edénybe, akkor nem fognak megpirulni). Vegyük ki a csirke darabokat és tegyük félre. Helyezzük bele a tűzálló tálba a sárgarépát, a hagymákat a zellert, a póréhagymát, a gombát és süssük őket 5-7 percen keresztül, hogy a zöldségek megpirulhassanak.  Adjuk hozzá a csirke alaplét és a fehér bort. Forraljuk fel a folyadékot, és főzés közben kevergeteéssel lazítsuk fel az esetlegesen lepirult darabkákat az edény aljáról. Adjuk hozzá a tárkonyt, majd rendezzük el a csirkedarabokat a zöldségek tetején. Vegyük lejjebb a hőmérsékletet alacsony-közepes szintre, fedjük le az edényt és néha megkeverve, gyöngyözve főzzük 45 percen keresztül, amíg a csirke alaposan átfő. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Friss bogyós gyümölcsök balzsamecetes mázzal és juharszirupos-mandulás joghurttal

Ez a desszert egyszerű, mégis magáért beszél. Bízzon bennem a balzsamecettel kapcsolatban- az íze nem olyan erős, mint más eceteké, és egy kis cukorral sziruppá főzve előcsalogatja a gyümölcs édességét. Ha nem állnak rendelkezésedre friss bogyós gyümölcsök, olvassz ki a fagyasztóból. Barackkal szintén jól elkészíthető.

  • 1 csésze (240 ml) balzsamecet
  • 4 evőkanál barnacukor
  • 6 csésze friss vegyes bogyós gyümölcsök
  • 2 csésze (450 g) zsírszegény natúr joghurt
  • ¼ csésze (60 ml) juharszirup
  • ½ teáskanál mandula kivonat
  • egy citrom vékonyra szeletelt héja

Egy kis lábasban keverjük össze a balzsamecetet a barnacukorral. Hevítsük közepes hőmérsékleten, amíg gyöngyözni nem kezd, majd vegyük alacsonyra a hőmérsékletet és főzzük lassan 20 percig, vagy amíg az ecetes keverék nagyjából a felére redukálódik, közben keverjük meg néhányszor! A keveréknek szirupossá kell válnia. Öntsük a balzsamos mázat egy kis tálba és tegyük félre a szobahőmérsékletére hűlni, ezt előre is elkészíthetjük. Óvatosan keverjük össze a joghurtot, a juharszirupot és a mandula kivonatot. Néhány órával előre is elkészíthetjük és tároljuk hűtőben. Tálaláskor osszuk szét a gyümölcsöt 6 tálaló tálkába. Finoman öntözzük meg a gyümölcsökkel a sziruppal, majd tegyük a tetejére a juharszirupos joghurtból. Szórjuk meg a citromhéjjal és tálaljuk.

Susan Bowerman a Herbalife Táplálkozási Képzésének igazgatója. Susan okleveles dietetikus és Bizottsági Minősítéssel rendelkező Sport Táplálkozási Szakértő.



hu-HU | 2018.08.21. 0:36:01 | NAMP2HLASPX01