Egészséges szív: 3 ok, amiért szeresse a kardió edzéseket

Print
Kardió edzés
A Gyakran úgy gondoljuk, hogy a jó edzettségi állapot elsősorban a külsőnkön látható. Ha mozgásról van szó, a legtöbb ember számára a legfőbb motivációs tényezőt a sok testedzés hatására bekövetkező külső változások jelentik. Az emberek a mérlegen és a tükörben szeretnék látni kemény munkájuk eredményét. A karcsúbb derék vagy vékonyabb lábak gondolatára sokan felkelnek a kanapéról, és lerohannak a tornaterembe, azonban szerintem az edzettség által nyújtott valódi szépség és előnyök mélyen, a felszín alatt rejlenek?

Legújabb kedvencem a következő mondás: “Belülről kifelé váljunk fitté!”. Már említettem, hogy a test külső változásai lassan mennek végbe, míg a belső változások már az edzés elkezdésének pillanatában megkezdődnek. Ha megérti, hogy a testmozgás belső hatása sokkal fontosabb a külső elégedettségnél, soha többé nem hagy ki egyetlen edzést sem.

A kardió edzés három hihetetlen előnye

A kardió edzés 1. előnye: Alacsonyabb nyugalmi pulzusszám
A szív keményebben dolgozik edzés közben, gyorsabb ütemben pumpálja a vért a szervezetben, ezáltal hatékonyabbá válik. Mindennapi tevékenységeink végzését idővel könnyebbnek érezzük, mivel szívünknek kevesebbet kell dolgoznia. A változást gyakran az alacsonyabb nyugalmi pulzusszám jelzi.

A kardió edzés 2. előnye: Testsúlycsökkenés 
Ha kardió edzéssel növeljük aktivitási szintünket, akkor szervezetünk a megnövekedett energiaigény kielégítése céljából plusz energiát éget el. A hosszú kardió edzések alatt a legfőbb energiaforrást az elraktározott zsír jelenti. A csökkentett kalóriabevitellel kombinált megnövekedett energiafelhasználás jelentős testsúlycsökkenéshez vezet.

A kardió edzés 3. előnye: Csökkenti a stresszt
A kardió edzés elősegíti az agyban a jó közérzetet keltő neurotranszmitterek, az endorfinok termelődését. Az endorfintermelődés hatására kialakuló jó közérzetet gyakran a futással hozzák összefüggésbe, de a teniszezés vagy egy egyszerű séta is hasonló érzést válthat ki.

*Szerző: Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha a Herbalife Fitneszképzésének vezetője.


hu-HU | 2018.02.19. 2:05:58 | NAMP2HLASPX04