This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here»

Módosítottuk Adatvédelmi szabályzatunkat. Az elolvasásához kattintson ide.

Eleget iszol?

Print
Eleget iszol?

Fontos, hogy elegendő vizet fogyassz, ezért figyelj a dehidratáltság öt jelére:

Szájszárazság

Elég nyilvánvalónak tűnik: Ha szomjas vagy, szervezeted valószínűleg nem jut elég folyadékhoz. Ez így igaz, azonban nem szabad elfelejtened, hogy a szomjúság gyakran csak akkor jelentkezik, amikor már meglehetősen ki vagy száradva. Ahogy az ember idősödik, kevésbé reagál a szomjúságra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy fiatal felnőttként egészséges ivási szokásokat alakíts ki.

Sötét vizelet

A vizeleted színe alapján megállapíthatod, hogy jól hidratált-e a szervezeted. Ha a vizeleted viszonylag világos (akár újságot is tudnál olvasni rajta keresztül), akkor minden rendben van. Ha azonban nem iszol elég vizet, vizeleted sűrűvé és sötétté válik. Inkább a limonádéra kell hasonlítania, mint az almalére.

Rendszertelen széklet

A megfelelő bélműködés a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelétől függ. Ha székrekedésed van, elképzelhető, hogy nem iszol elég vizet. Sokan úgy gondolják, hogy leginkább a rostok segítik elő az emésztőrendszer normál működését. Azonban egyes rostoknak (a vízben oldodóknak) vizet kell magukba szívniuk ahhoz, hogy be tudják tölteni szerepüket, és elég nagy térfogatúak legyenek a kiválasztás elősegítéséhez.

Kellemetlen szagú lehelet

Ha kiszárad a szád, kevesebb lesz benne a nyál, így nehezebben tűnnek el a szádban természetes formában előforduló baktériumok. Mivel ezek a szájban lévő apró ételdarabkákból és bőrsejtekből táplálkoznak, osztódásnak indulnak, és kellemetlen szagúvá válik a leheleted. Gondolj csak a “reggeli szájszagra”! A víz elősegíti a nyál termelődését, ezáltal gátolja a baktériumok szaporodását.

Az edzéseid jobban is mehetnének

A víz az izmaink számára az edzések során nélkülözhetetlen energia előállításában is fontos szerepet játszik. Ha szervezetünk nem kellőképpen hidratált, gyengébbnek érezhetjük magunkat. Ezért nagyon fontos, hogy edzés előtt és közben elegendő folyadékot fogyassz.

 

Szerző: Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan a Herbalife fizetett szaktanácsadójahu-HU | 2019.06.26. 20:02:17 | NAMP2HLASPX01