This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here»

Módosítottuk Adatvédelmi szabályzatunkat. Az elolvasásához kattintson ide.

Mennyi edzés kell VALÓJÁBAN a kalóriák elégetéséhez?

Print
Mennyi edzés kell VALÓJÁBAN a kalóriák elégetéséhe

Tudja Ön, hogy hány perc testedzés kellene hozzá, hogy elégesse azt a sajtburgert, vagy csokoládét? Okleveles dietetikusunk, Susan Bowerman felfedi Ön előtt, mennyi kalóriát tartalmaznak kedvenc ételei, és hogy ezek mennyi testedzéssel égethetőek el

Ha Ön figyel a súlyára, valószínűleg a legtöbb elfogyasztott étel kalóriatartalmát is ellenőrzi, és ez alapján dönti el, hogy megeheti, vagy sem az adott ételeket úgy, hogy még a megfelelő napi kalóriabeviteli értéken belül maradjon. De amennyire hasznos tudni, hogy egy étel mennyi kalóriát tartalmaz, nem mindig ugyanannyira egyszerű azt megfelelően értelmezni. Létezik egy másik módszer is arra, hogy hogyan gondoljunk az elfogyasztott kalóriákra: ahelyett, hogy csupán a számot figyelnénk, hasznos lehet szemügyre venni, hogy mennyi testedzésre lenne szükségünk, hogy elégessük azt a kalóriamennyiséget, ami az elfogyasztani kívánt ételben rejtőzik.

Tegyük fel, hogy 1500 kalóriás étrenden van, és már túl van egy elfogadható, nagyjából 300 kalóriát tartalmazó reggelin. Közeledik az ebédidő és egy meglehetősen nehéz ételen gondolkodik – egy olyanon, ami akár 800 kalóriát is jelenthet. Esetleg ezt mondja magának: „800 kalória soknak tűnik, de valószínűleg megengedhetem magamnak, ha a nap hátralevő részében óvatos leszek”. De gondolja, hogy akkor is ugyanezt a döntést hozná, ha tudná, hogy ahhoz, hogy elégesse a 800 kalóriát, közel két órán keresztül kellene megállás nélkül úsznia?

A bizonyíték…

Kutatók1 300 diákon tesztelték ezt az elméletet. A diákok között ugyanazt az étel- és italsort tartalmazó menüt osztották szét 3 különböző formában. Az egyik fajtán semmilyen kalóriatartalomra vonatkozó információ nem szerepelt, a másikon minden étel és ital mellett feltüntették a kalóriatartalmat, a harmadik menüsornál a kalória értékek mellett, szerepelt a megfelelő edzésmennyiség is, ami megmutatta például, hogy egy adag hagymakarika kalóriatartalmának elégetéséhez 50 perc intenzív gyaloglásra lenne szükség. (Az intenzív gyaloglást használták a testedzés mértékének bemutatására, mert ez egy olyan tevékenység, amelyet mindenki ismer.)

Azok a diákok, akiknek a menüjén csak a kalóriaértékek lettek feltüntetve nagyjából ugyanannyit ettek, mint azok, akiknél semmilyen információ nem szerepelt az ételek mellett – más szavakkal, a menü mellett feltüntetett szám puszta látványa nem igazán jelentett lényeges különbséget az ételválasztás szempontjából. De azok, akiknél a kalóriatartalom mellett a ledolgozáshoz szükséges testedzés mértéke is fel lett tüntetve, lényegesen megfontoltabban válogattak és kevesebb kalóriát fogyasztottak (ételenként nagyjából 160 kalóriát), mint azok, akik egyáltalán nem rendelkeztek információkkal a kalória értékekről

Egy hasonló tanulmány2 azt vizsgálta, hogy vajon ha a cukros üdítőkön a kalóriaértékek mellett feltüntetik az elégetéshez szükséges testedzés mennyiségét is, az hatással lenne-e a tinédzserek innivaló választására? Ebben az esetben számos szupermarketben különböző megjelöléseket használtak az üdítőkön. Az egyik megjelölés egyszerűen felsorolta a cukros üdítőitalok kalóriaértékeit, a másik megjelölésen a kalóriamennyiségek mellett feltüntették azt is, hogy hány százalékát teszik ki az ajánlott napi kalória bevitelnek, a harmadik megjelölés pedig megadta, hogy mennyi testedzésre van szükség az üdítő kalóriatartalmának elégetéséhez. Olyan mondatokat használtak, mint „Tudta Ön, hogy egy palack szénsavas üdítő, vagy gyümölcslé ledolgozásához nagyjából 50 perc futásra van szükség?”

Az eredmények megmutatták, hogy amikor csak a kalóriaértékek lettek felsorolva, a tinédzserek kevéssé tántorodtak el a cukros italok vásárlásától, de amikor a ledolgozáshoz szükséges testedzés mértéke is megjelenítésre került, az üdítővásárlási hajlandóságuk elképesztő mértékű, 50%-os csökkenést mutatott!

Népszerű ételek kalóriatartalmának elégetéséhez szükséges testedzési idők

Talán soha nem gondolt ilyen módon azokra az ételekre, amiket elfogyaszt, tehát itt a nagy lehetőség, hogy próbára tegye magát. Alább láthatja néhány olyan étel „intenzív gyaloglási megfelelőjét”, amelyeket feltehetőleg naponta fogyaszt. Remélhetőleg, ha már tudja, hogy hány perc intenzív gyaloglásra van szüksége ahhoz, hogy ledolgozza őket, legközelebb kétszer is meggondolja, mielőtt ezeket az egészségtelen ételeket választja!”

Ne feledje: Az elégetett kalóriamennyiség 68 kg-os testsúly alapján került meghatározásra. Az ennél nehezebb emberek percenként több, míg a könnyebbek kevesebb kalóriát égetnek el..


Az alábbi ételekben lévő kalóriák elégetéséhez…Ennyit kell megállás nélkül, intenzíven gyalogolnia…
30 sós burgonyaszirom (200 kalória)33 perc
Dupla sajtburger baconnel (1250 kalória)208 perc
2 szelet olasz kolbászos pizza (650 kalória)108 perc
Nagy áfonyás muffin (500 kalória)84 perc
750ml szénsavas, cukros üdítő (250 kalória))42 perc
1 kehely vanília fagylalt (525 kalória)88 perc
Nagy csoki darabkás keksz (450 kalória)75 perc
Nagy mokkakávé, tejszínhabbal (580 kalória)97 perc
Bagel sajtkrémmel + közepes mokkakávé (800 kalória)133 perc
1 szelet csokoládétorta cukormázzal (550 kalória)92 perc
30 g cheddar sajt + 8 sós keksz (150 kalória)25 perc
Sajtos, sonkás, tojásos szendvics croissantból  (475 kalória)80 perc
1 közepes sárgarépa (25 kalória) 4 perc
1 csésze málna (65 kalória)11 perc
4 csésze nyers spenót (30 kalória)5 perc
1/2 közepes grapefruit (40 kalória)7 perc

Susan Bowerman a Herbalife Táplálkozási Képzésének igazgatója. Susan, okleveles dietetikus, és szakmai testület által minősített sport-dietetikus specialista

1 James A, Adams-Huet B, Shah M. Am J Health Promot. 2014. feb. 27. [Nyomtatás előtti, online publikáció]
2 Bleich SN, Herring BJ, Flagg DD, Gary-Webb TL. Am J Public Health. 2012. 102:329-35.hu-HU | 2019.06.26. 19:07:20 | NAMP2HLASPX01