5 hiba, amit jó elkerülni edzéskor

Print
5 hiba, amit jó elkerülni edzéskor

Elköveti Ön azokat a súlyos, testedzési hibákat, amelyek akár a hosszú-távú fitnesz céljait is veszélyeztethetik? Ellenőrizze a listámat, amelyet az edzés során leggyakrabban elkövetett hibákról, és azok kijavítási módjáról állítottam össze, hogy maximalizálni tudja az edzőteremben töltött idő hatékonyságát.


1. hiba: eredménytelen futópadozás

Sokan lassú lépésekre, és könnyű sétára állítják a futópadot, miközben nézik a TV-t, vagy magazint olvasnak, és úgy gondolják, hogy edzenek, pedig nem fejtenek ki igazi erőfeszítést. Miközben ez persze jobb, mint egyáltalán semmit sem csinálni, a lassú, szórakozott stílusban folytatott futópados edzéssel elégetett kalóriák száma minimális és nem a leghatékonyabb módja a futópadon eltöltött idő kihasználásának.

Így javíthatja: Kezdje a futópadozást konkrét céllal és olyan lépésütemet állítson be, amely már odafigyelést igényel. Változtassa gyakran a sebességet és a dőlésszöget, hogy fenntartsa a kihívást teste számára. Ha az edzőtermi rutinját mindig a futópaddal kezdi, próbáljon változtatni a szokásain és próbáljon ki egy másfajta kardio berendezést.


2. hiba: Görnyedt hát

Ha görnyedt háttal hajolunk előre, miközben súlyokat emelünk, vagy éppen teszünk le (még, akkor is, ha azok könnyűek), azzal túlzott megerőltetésnek tesszük ki feleslegesen alsó és felső hátizmainkat egyaránt. Ez különösen akkor igaz, ha napunk nagy részét egy íróasztal mellett ülve töltjük. A hosszan tartó üléssel, vagy görnyedéssel töltött időszakok gyengíthetik hátizmainkat, ami, ha emellett a súlyemelést is helytelen módon végezzük, súlyos sérülésekhez, vagy az izmok kiegyensúlyozatlanságához vezethet, ami egyébként elkerülhető lenne.

Így javíthatja: Mindig vegyen fel atletikus testtartást. Használja a farizmait és hajlított lábbal vegye fel és tegye le a súlyzókat.


3. hiba: Ragaszkodás izolált gyakorlatokhoz

Az edzés során Ön is kis, különálló izomcsoportok, mint a bicepsz, vagy a „kocka has” izmainak (egyenes hasizom) erősítésére koncentrál? Időnként hasznos lehet, ha egyes, különálló izomcsoportok erősítésére összpontosított edzést végez, de előfordulhat, hogy ez nem befolyásolja elég hatékonyan az Ön általános edzettségi szintjét és a kalóriaégetés mértékét.

Így javíthatja: Maximalizálja az edzéssel töltött idő hatékonyságát úgy, hogy kombinált feladatokat végez, amelyek nagy izomcsoportokat mozgatnak meg, így a legjobb kalóriaégetési eredményt biztosítják az edzés alatt és utána is. Ha kis izomcsoportokra összpontosít, fontolja meg, hogy az erősítés mellé, valamilyen kardio gyakorlatot is beiktat az edzési tervbe.


4. hiba: túl sok pihenés

A súlyzós edzések során általánosan elkövetett hiba, ha túl sok állási időt töltünk „pihenéssel” két sorozat között. Az intervallum edzések során fontos, hogy a feladatok között hagyjunk időt a regenerálódásra a dolgoztatott izmoknak, de próbáljunk végig összpontosítani és azonnal folytatni az edzést, ahogy a pihenő idő lejárt.

Így javíthatja: Használjon stoppert az edzési és pihenőidő méréséhez és tartsa is magát hozzá, vagy, hogy még többet hozzon ki az edzésből, végezzen kardio gyakorlatokat a súlyzós feladatok között, hogy fenntartsa megemelt pulzusszámát.


5. hiba: bemelegítés kihagyása

Ha azonnal, bemelegítés nélkül ugrunk fejest az edzésbe, az sérüléshez vezethet, és azt jelenti, hogy az edzés alatt nem tudjuk a legjobb formában érezni magunkat és a legjobb teljesítményt nyújtani. Edzés előtt néhány perces bemelegítés a testünket és lelkünket is ráhangolja a gyakorlatokra, így valószínű, hogy az általános teljesítményünk is jobb lesz és a másnap fellépő izomláz mértékét is csökkenthetjük.

Így javíthatja: Értse meg, hogy a bemelegítés lényege, hogy felkészítse a testét az edzésre. Próbáljon ki egy lendületes bemelegítést, könnyű, kardio mozdulatokkal, vagy ha idő szűkében van, a bemelegítés során végezze el az edzésprogramjában szereplő gyakorlatokat könnyített formában, pl.: ha az edzés során súlyzóval végzett guggolásokra készül, a bemelegítés során végezzen sima guggolásokat.


Szerző: Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha a Herbalife fitnesz képzési igazgatójahu-HU | 2020.02.19. 17:25:33 | NAMP2HLASPX01