Testsúly, vagy izomtömeg: melyik fontosabb a fogyásnál?

Print
Súly vs izomtömeg

Milyen gyakran méri a testsúlyát? A mérleg olyan gyakran váltakozó eredményt mutat, hogy már csalódottságot érez a teljesítményét illetően? Az aktuális testsúlyunk nagyban függ attól, hogy mekkora a testünk zsír és izom tartalma.

A médiából gyakran azt halljuk, hogy a kisebb testsúly valamilyen módon jobb a számunkra, ami azt sugallja, hogy minél kevesebbet nyomunk, annál egészségesebbek vagyunk, de ez nem igaz. Az egészség és a jó közérzet nem mérhető úgy, hogy egyszerűen megnézzük, hogy mennyit mutat a mérleg.

Amikor a rendszeresen edző emberek azt látják, hogy a mérleg nyelve elkezd felfelé kúszni, általában rögtön azt a választ adják, hogy azért, mert „az izom nehezebb a zsírnál”. Ugyanakkor ez a megállapítás gyakorlatilag helytelen. Egy font izom pontosan ugyanannyit nyom, mint egy font zsír, de az izom kevesebb helyet foglal a testünkben, mint a zsír. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy Ön karcsúnak tűnik, ha rendszeresen edz és súlyzózik, a testsúlya általában több mint azt mások gondolnák, mivel a teste valószínűleg nagyobb mennyiségű sovány izomtömeggel és viszonylag alacsony testzsír százalékkal rendelkezik.

Annak érdekében, hogy jobb érzései legyenek a mérleg által mutatott testsúllyal kapcsolatban, ne feledje, hogy a testsúly csupán egy szám, ami önmagában nem jelent túl sokat.


Kerülje el a mérleg okozta lehangoltságot

Mindannyian el akarjuk kerülni, hogy az egészséges, aktív életmód felé vezető utunk során erőt vegyen rajtunk a csüggedés. A negatív gondolatok nagyon csüggesztően tudnak hatni. Tapasztaltam, hogy ha valaki folyamatosan a mérleg által mutatott számot figyeli, az könnyen arra készteti az embert, hogy még azelőtt feladja az új életmódot, mielőtt a testének egyáltalán lehetősége lenne alkalmazkodni az új, egészséges szokásokhoz és válaszokat adni azokra.


Ne adja fel az egészséges életmódot

Soha nem merülhet fel, hogy feladja azért, mert nem tetszik Önnek a szám, amit a mérleg mutat. Ez a saját testének megismeréséről szól. Fontos, hogy pozitív hozzáállással közelítsen testének megismeréséhez. Ha nyomon követi az eredményeket, amiket elért és nem csupán a mérleg által mutatott számra támaszkodik, új lendületet kap a motiváltsága, hogy folytassa a megkezdett utat.


Az életmódján változtasson, ne "gyors javításokat" végezzen

Az egészséges testfelépítés fenntartásához a teljes életmódunkat érintő odafigyelés szükséges. Ez magában foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást, a rendszeres testmozgást (állóképesség, erő, hajlékonyság) és a stressz levezetését. Tartsa szem előtt mindhármat, amikor kitűzi az egészséges életmóddal kapcsolatos céljait. Fontos, hogy megértsük, hogy a testedzés nem ellensúlyozza a nem megfelelő étrendet. Rengeteg testmozgás szükséges, hogy elegendő mennyiségű kalóriát égessünk el ahhoz, hogy az már testsúly csökkenést eredményezzen. Szakítson rá időt, hogy kiegyensúlyozott életet éljen, mivel ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfelelő úton tartsa Önt.

Ne feledje az edzés célját

Amikor megpróbál változtatni test-összetételén, nem az egészséges, sovány izomtömegéből akar veszíteni. Meg kell próbálnia csökkenteni az elvesztett izomtömeg mértékét, ami leggyakrabban a fogyással hozható összefüggésbe. Ebben van segítségére, ha izom-építő testgyakorlatokat végez és kiegyensúlyozott, fehérjében gazdag étrendet állít össze magának.

Ha dolgozik rajta, hogy a teste megfelelő izomtömeg aránnyal rendelkezzen, nem csak karcsúvá, de erősebbé és fittebbé is válik. A legtöbb ember számára segít a testedzést az élete részévé tenni, amikor rájön, hogy a célja valójában az, hogy egészségesnek érezze magát és jól nézzen ki, illetve, hogy az eredményeit is ezek alapján ítélje meg, nem pedig az, hogy a mérleg kevesebbet mutasson. Azért küzdeni, hogy csökkentse a testzsír mennyiségét, növelje az izomsűrűségét, csökkentse a derékbőségét és javítson az általános megjelenésén és egészséges, jó közérzetén, sokkal nagyszerűbb célok, mint elérni egy bizonyos számot a mérlegen.hu-HU | 2020.02.19. 17:07:20 | NAMP2HLASPX01