This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here»

Módosítottuk Adatvédelmi szabályzatunkat. Az elolvasásához kattintson ide.

Útmutató téli edzéshez

Print
téli edzés

Ahhoz, hogy fitten tartsa testét, aktív életet kell élnie. Engedje meg, hogy segítsek Önnek összeállítani egy olyan aktivitási tervet, amelynek segítségével jól megérdemelt eredményeket érhet el. A javaslataim fenntartható, hosszú távú fittséghez vezetnek, így hétről, hétre folyamatos fejlődést érhet el

Mindenkinek szüksége lenne valamilyen jellegű aktivitásra, különösen, mivel a modern, technológiával áthatott életünk miatt minden nap túl sok időt töltünk ülve. Nem számít, hogy milyen az aktuális edzettségi, vagy aktivitási szintje, rengeteg kutatás megmutatta, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és egy következetesen fenntartott, aktív életvitel hosszú távon biztosítja testünk egészségének javítását és fenntartását. Ha Ön eddig tartózkodott a testedzéstől és testösszetételét mindössze az étrendjével igyekezett ellenőrzés alatt tartani, engedje meg, hogy bemutassam, hogyan tudja fokozni a táplálkozással elért eredményeket és rendszeres heti aktivitás beiktatásával meg is őrizni azokat.

Mennyi aktivitásra van szüksége?

Mindenkinek arra kellene törekednie, hogy a hét 5 napján legalább naponta 30 percet aktív tevékenységgel töltsön. A testedzésnek számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása között megtalálható a csontsűrűség növekedése, az izomtónus javulása, a szív és érrendszer állapotának javulása, és a megnövekedett energiaszint. Ha jelentős hatást szeretne elérni a testösszetételével kapcsolatban, vagy javítani szeretné az állóképességét, törekednie kell rá, hogy minél hosszabb időszakokat töltsön aktív tevékenységekkel. Tűzze ki célul, hogy 60-90 percen keresztül végez olyan, különböző intenzitású tevékenységeket, amelyek megfelelnek saját, személyes fitnesz céljainak.

Ne féljen a testedzéstől

Azért kerüli annyi ember a testedzést, mert sok, olyan negatív dologgal azonosítják, mint például a rosszullét, az izzadás, a kemény munka, vagy az izomláz. Most megígérhetem, hogy az aktív életmódtól nem fog leizzadni, viszont biztosan állíthatom, hogy ha lassú, fokozatos megközelítéssel vág bele az aktivitásokba, akkor a fitneszt hamarosan a jobb testösszetétellel, a magabiztossággal és a jó közérzettel fogja azonosítani. Ha hirtelen, túl gyorsan vág bele a rendszeres testedzésbe, az fokozott izomlázhoz vezethet, ezért legyen gyengéd a testéhez és fokozatosan, a fittségi szintjének javulásával összhangban emelje a testedzés intenzitását. Ha ezzel elkésett és már izomláza van, a regenerálódás érdekében tervezzen be néhány, olyan lazább edzéssel töltött napot, mint egy könnyű séta és a nyújtó gyakorlatok. A következő alkalommal pedig éppen annyira hajtsa meg magát, ami elég ahhoz, hogy eredményt érjen el, de mégsem olyan kemény, hogy másnap ne tudjon lábra állni.

Keressen szórakoztató aktivitást

A választott aktivitásnak szórakoztatónak kell lennie, hiszen ez az, amiért újra csinálni akarja majd! Kerülje a szélsőséges intenzitású januári belevágást és a nyári erőltetést és lassan, a fittségi szintjének javulásával emelje az aktivitási szintjét. Ha letér a megkezdett útról, újra az elején kell majd kezdenie. Amikor felhagy a testedzéssel, veszít szív és érrendszerének, illetve izomzatának erejéből. 1 Ugyanakkor legyen önbizalma, mert gyorsabban visszatornázhatja magát arra a szintre ahol abba hagyta, mint amennyi idő alatt első alkalommal sikerült elérnie azt a szintet. Testünknek csodálatos az izommemóriája!.


Hogyan kezdjük, vagy szerezzük vissza a fittségi szintünket?

Íme, néhány egyszerű tippem a kezdéshez, vagy a visszatéréshez.

 • Végezzen egyszerű nyújtó gyakorlatokat, hogy biztos legyen benne, hogy minden nap teljes mértékben, alaposan átmozgatja az izmait és ízületeit.

 • Fokozza napi aktivitási szintjét úgy, hogy lépcsőn közlekedik, a bolttól legtávolabb eső parkolóhelyet választja, kertészkedik, táncol és játszik a gyerekeivel. Csak mozogjon!

 • Kezdjen rendszeres sétákat beiktatni a napjába. Lassanként emelheti a sétaidőt, addig, amíg 30 percet kényelmesen lesétál. Ezt követően fokozza az intenzitást úgy, hogy gyorsabban sétál, majd iktasson be változatos terepet, emelkedőket. Ezután eléri a kocogó, vagy futó tempó.

 • Végezzen saját testsúlyos gyakorlatokat, mint az egyszerű guggolások, kitörések, fekvőtámaszok, majd ahogy halad, kezdjen el súlyzókat használni.


 • A legfontosabb, hogy figyeljen a testére. Hajtsa magát annyira, hogy érezze a kihívást, de ne túlzott mértékben, amivel azt kockáztatná, hogy esetleg megsérül, vagy, hogy másnap alig tud lábra állni az izomláz miatt.

  Arra bátorítom, hogy még ma kezdjen bele, hiszen a teste megérdemli, hogy egészséges és fitt lehessen. Ha ötletekre, vagy bátorításra van szüksége, látogassa meg a #HerbalifeActive Month Facebook oldalt. Itt további ötleteket talál intenzitási szintjének növelésével kapcsolatban.

  Ezen a héten azt a kihívást adom az Ön számára, hogy belevágjon a következőkbe. Csak kezdje el az aktív életet.
  1 Egner IM, Bruusgaard JC, Eftestøl E, Gundersen K.- A cellular memory mechanism aids overload hypertrophy in muscle long after an episodic exposure to anabolic steroids. J Physiol. 2013. dec.15.;591(Pt 24):6221-30.

   

  Az aktívvá válás első hetének küldetése:

  Végezze el a szék melletti nyújtógyakorlatomat 3-szor egy héten.

  Iktasson be egy 5 perces, élénk sétát, naponta kétszer.

  Végezzen naponta 20 guggolást, a hét 5 napján. Ebben az a nagyszerű, hogy bárhol elvégezheti őket!

  Csináljon 20 has prés gyakorlatot, minden reggel, mielőtt elkezdi a napját.

  Jó szórakozást az aktív életvitelhez!

  ***

  Szerző: Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha a Herbalife fitnesz képzésének igazgatója.  hu-HU | 2019.06.26. 19:06:50 | NAMP2HLASPX01